Stryktipset och klassiska fotbollsmatcher

Stryktipset har ända sedan det introducerades 1934 varit en populär och folkkär spelform hos svenska folket. På den tiden bestod raden endast av tolv matcher som man skulle tippa rätt. Insatsen per rad låg på 25 öre. 1969 ändrades antalet matcher till 13 och då låg radinsatsen på 40 öre.

Camp NouI november samma år hade även tv-programmet Tipsextra premiär som under många år framöver kom att sända engelsk ligafotboll på lördagseftermiddagarna.

Sedan 1985 kostar det en krona att tippa en rad Stryktips. Den högsta vinsten som någon hittills vunnit på Stryktipset är 20 miljoner kronor, vilket skedde i november 2011. Under årens lopp har det förekommit en rad olika varianter på Stryktipset. För att bli expert på hur det går till idag så uppmanar vi att du tar en titt på denna guide som finns hos Svenskaspelare, en community för sport och spel.

Under de stora VM-och EM-turneringarna har det varit möjligt att tippa både VM- och EM-tips. Under 1990-talet och början av 2000-talet fanns Italienska Stryktipset, som idag heter Europatipset. För ca tio år sedan var det under en kort tid möjligt att även spela på det Brasilianska stryktipset.

Under en fotbollssäsong spelas det en hel del klassiska matcher, som bland annat olika länders cupfinaler samt en hel del derbyn. Den mest klassiska av alla cupfinalerna torde vara den engelska, eller FA-cupfinalen som den också kallas. FA-cupen spelades för första gången redan 1871/72 med totalt 15 deltagande lag. Första FA-cupfinalen avgjordes på Kennington Oval i London inför 2 000 åskådare 16 mars 1872 där Londonlaget Wanderers slog armélaget Royal Engineers med 1-0.

Sedan dess har FA-cupen spelats i princip varje år med final någon under våren. Sedan 1923 har finalen spelats på Wembley Stadium i London med undantag för några år i början 2000-talet då finalen spelades på Millenium Stadium i Cardiff. Anledningen var att Wembley var under ombyggnad. Totalt har finalen spelats 132 gånger, senaste gången 11 maj i våras då Wigan slog storlaget Manchester United med 1-0 på Wembley efter mål i de absoluta slutminuterna.

En annan klassisk match är det så kallade ”El Clásico”, som matcherna mellan Real Madrid och Barcelona kallas. Dessa matcher innebär alltid ett fullsatt Santiago Barnabeu eller Camp Nou (som ni ser på bilden). Första gången lagen möttes i tävlingssammanhang var 13 maj 1902 i den spanska cupen, en match Barcelona vann med 3-1. Totalt har man mötts hela 217 gånger genom åren i tävlingssammanhang. Senaste gången var i början av mars tidigare i år i La Liga när Real Madrid vann på hemmaplan med 2-1. Totalt har Real Madrid 89 vinster mot Barcelonas 86.