Klassiska fotbollsspel

Att spela TV- eller datorspel är som bekant något som är väldigt roligt och extra kul är det ju givetvis att spela olika typer av fotbollsspel. Genom åren har det funnits en rad olika fotbollsspel som blivit mer eller mindre legendariska.

Fotboll onlinePro Evolution Soccer tillhör ett av de mest kända och mest klassiska fotbollsspelen och är utvecklat av det japanska spelföretaget Konami. Första versionen släpptes 2001 och sedan dess har en ny version kommit varje år. Något som är kännetecknande för Pro Evolution Soccer är själva spelkänslan och inramningen, som enligt många fans av spelet inte kan upplevas någon annanstans. I början av 2000-talet när de första versionerna av spelet kom ansågs Pro Evolution Soccer vara det absolut bästa spelet i världen i sin genre.

Tillsammans med Pro Evolution Soccer är FIFA från amerikanska EA Sports det absolut mest klassiska fotbollsspelet till dator och TV alla kategorier. Första upplagan släpptes år 1993 och sedan dess har det blivit ytterligare 20 versioner. Spelet släpps som regel i slutet av september, alltså precis efter att alla de stora ligorna runt om i Europa dragit igång.

En av de mest klassiska versionerna av spelet är FIFA 98, som när det kom ansågs som banbrytande inom genren. Att David Beckham var på omslaget gjorde givetvis inte saken sämre. På senare år har FIFA-spelen utvecklats mycket både vad gäller grafik och avancerade funktioner och får idag ses som det ledande spelet i genren.

Även utanför tv- och datorspelsvärlden går det att hitta klassiska fotbollsspel. Stryktipset är ett bra exempel på detta. På många sätt är Stryktipset betydligt mer klassiskt än alla fotbollsspel för TV och dator eftersom det existerat ända sedan oktober 1934, då spelet hade premiär. På den tiden gällde att tippa 12 matcher rätt till skillnad mot dagens 13 matcher.